Caracterizată prin scăderea densității osoase, osteoporoza este responsabilă de favorizarea apariției fracturilor, mai ales la persoanele vârstnice. Sexul feminin este în special predispus la aceasta, din cauza modificărilor metabolice apărute după instalarea menopauzei. Cele mai frecvente fracturi sunt cele prin tasare vertebrală (acesta este motivul pentru care bătrânii scad în înălțime și devin mai cocoșați; sunt fracturi care se instalează …
Sedentarismul și aparatul locomotor
Dezvoltarea tehnologică a însemnat un progres cert al umanității, nelipsit însă de un cost, ce se dovedește tot mai mare odată cu timpul. Lipsa de mișcare, asociată cu o alimentație necorespunzătoare sunt responsabile de apariția obezității, bolilor vasculare și a afectării aparatului locomotor. Ca urmare a scăderii solicitării, reflexele musculare se pierd, mușchii se atrofiază, iar densitatea osoasă scade; de …
Ecografia și importanța ei în examinarea umărului
Neîndoielnic că examenul clinic este și va rămâne un principiu de bază în examinarea umărului. El ne permite orientarea către o anumită patologie și poate asambla într-un întreg toate informațiile obținute prin celelalte examinări paraclinice. Între acestea, se numără și ecografia de umăr. Dacă ochiul observă modificările de relief anatomic și de funcție ale umărului, ecografia (ca și alte investigații …
Care este timpul de imobilizare după rupturile de coafă rotatorie operate?
Timpul de recuperare în rupturile de coafă rotatorie
Indiferent că se operează, sau nu, rupturile de coafă rotatorie necesită un timp de recuperare îndelungat, impus de procesele locale reparatorii şi de induranţa la durere a fiecărui pacient. În cazurile ce nu necesită intervenţie chirurgicală, recuperarea începe precoce, pe când în cele ce presupun reinserţia tendonului, aceasta este amânată cu 4-6 săptămâni. Din experienţa mea (ca şi pacient cu …