Bursita olecraniană (cotul studentului)

Bursita olecraniană reprezintă inflamaţia unui ţesut moale aflat între piele şi os la nivelul cotului. Bursa este un săculeţ plin cu o cantitate mică de lichid care facilitează alunecarea dintre diverse ţesuturi. Când se inflamează devine voluminoasă şi dureroasă, iar uneori se poate şi infecta.

Bursa olecraniană cu aspect normal şi inflamat

Aspect de bursita olecraniană

Patogenie

Acestă afecţiune mai poartă numele de “cotul studentului” sau “cotul brutarului” explicaţia fiind oferită de faptul că în activităţile lor, aceste două categorii sociale îşi pot supune coatele la traumatisme repetate. Cauzele apariţiei acestei patologii sunt multiple:

– impact direct al cotului cu o suprafaţă dură,
– traumatisme minore, repetate ale cotului (ca sprijinul cotului de o masă de exemplu) sau activităţi care solicită cotul (tenis, golf, tastare la computer etc)
– prezenţa de mici leziuni ale pielii la nivelul cotului care fac ca germenii să migreze de la exterior, spre interior determinând o infecţie locală
– diverse boli ca poliartrita reumatoidă şi guta în cadrul cărora pot apărea astfel de manifestări locale articulare

În urma acţiunii tuturor acestor factori se produce o inflamaţie locală cu creşterea secundară a cantităţii de lichid de la nivelul bursei, care îşi măreşte volumul deformând anatomia locală şi mobilitatea cotului

Simptome

– apariţia unei umflături la nivelul cotului, care poate fi uneori dureroasă şi care împiedică extensia şi flexia normală a acestuia.
– când se infectează, zona devine roşie, caldă şi intens dureroasă, iar uneori poate apărea o fistulă (un mic orificiu la suprafața pielii) prin care se exteriorizează puroi.

Diagnostic

Examenul clinic este de cele mai multe ori suficient. La acesta se adaugă examenul radiologic (se vor face două radiografii de cot, una de faţă şi una de profil) pentru a exclude alte afecţiuni. În caz de infecţie se poate recolta o cantitate mică de puroi care va fi supusă unei analize de laborator pentru a determina germenul implicat. De asemenea, dacă se suspicionează o boală ca poliartrita reumatoidă sau guta se vor recolta anumite analize de sânge.

Tratament

Bursita olecraniană se poate trata ortopedic (conservator) sau chirurgical – vezi detalii

Recuperare

În cazul tratamentului ortopedic, după scoaterea gipsului se începe mobilizarea cotului prin exerciții specifice.

În cazul intervenţiei chirugicale, plaga operatorie se pansează la două zile, iar firele se scot la 2 săptămâni. După înlăturarea atelei gipsate se reia mobilitatea cotului care duce în majoritatea cazurilor la refacerea normală a mobilităţii articulare. Rareori este necesar ca pacientul să apeleze la un serviciu specializat de kinetoterapie.

Ai fost diagnosticat cu bursită olecraniană?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!