Bursita scapulo-toracică

Bursita scapulo-toracică este denumirea medicala a afecțiunii pe care o tratau mama sau bunica cu un masaj făcut cu dragoste. Mâna care freca spatele inflamat şi găsea nodulii inflamatori îi « topea » prin mișcări magice însoțite de completări verbale “vai ce noduli ai mamă“.

Dacă la vârsta adultă simptomele ne-au urmărit și după un efort fizic soldat cu transpiraţii şi expunere la frig aceleaşi dureri apar situate undeva între omoplat şi torace, trebuie să știm detalii despre bursita scapulo-toracică.

Anatomia umărului

Scapula denumită și omoplat este înconjurată de trei straturi musculare care îi asigură stabilitatea şi mobilitatea armonioasă în raport cu toracele. La acest nivel există mai multe burse sau ţesuturi moi de protecţie între muşchi şi os. Ele sunt dispuse după cum urmează:

• Stratul superficial format de mușchiul trapez şi marele dorsal, cu o bursă situată la nivelul unghiului inferior al scapulei între ea şi marele dorsal

• Stratul intermediar format de mușchiul romboid mare, romboid mic şi mușchiul ridicător al scapulei, cu o bursă situată între mușchiul trapez şi spina scapulei

• Stratul profund format de mușchiul dinţat (serratus) anterior şi mușchiul subscapular cu două burse: una superioară (bursa scapulo-toracică sau supraserratus) situată între dinţatul anterior şi cuşca toracică, alta inferioară (infraserratus) situată între subscapular şi dinţatul anterior

Patogenia burselor umărului

Oricare dintre aceste burse se poate inflama, însă cel mai frecvent este afectată bursa superioară a stratului profund. Acţiuni traumatice majore sau minore pot duce la inflamarea ei cu apariţia durerii şi uneori a acelei senzaţii de crepitaţii la palpare. Uneori, o anumită particularitate anatomică poate creea condiţii ce pot duce la iritarea bursei:

• O anomalie de angulaţie a unghiului supero-medial al scapulei
• Prezenţa tuberculului lui Luschka (o proeminenţă osoasă ce conferă formă de cârlig unghiului supero-medial al scapulei)
• Prezenţa unei tunori benigne cum ar fi un osteocondrom
• Anomalii scheletale
• Diskinezii scapulare (prin suprasolicitare musculară, dezechilibru între diferitele grupe musculare, o afectare a nervilor ce inervează musculatura scapulară sau o afecţiune în articulaţia gleno-humerală)

Simptomele din bursita scapulo-toracică

Constau în durere localizată între scapulă şi torace (mai ales în porţiunea superioară) şi aceea senzaţie de crepitaţii (ca de mers pe zăpadă) dată de bursa inflamată.

Diagnosticul bursitei scapulo-toracice

Acesta se pune pe baza examenului clinic uneori coroborat cu examenele imagistice care pot pune în evidenţă anomalii toracice, tumori sau bursa inflamată: o radiografie, un CT , o RMN sau o echografie. Selecţia uneia dintre metode este făcută de medicului curant.

Tratamentul bursitei scapulo-toracice

Acesta este în cea mai mare parte conservator, nechirurgical şi constă în oprirea activităţtii sportive ce a provocat afecţiunea, masaje locale cu antiinflamatorii (ca în copilarie), administrarea de antiinflamatorii pe cale orală, fizioterapie şi chiar injectarea locală de corticoizi.

Gimnastica de recuperare pentru refacerea tonusului muscular este crucială pentru reechilibrarea musculaturii scapulei.

Uneori toate aceste metode eşuează şi atunci este necesară intervenţia chirurgicală, intervenţie care se poate face artroscopic sau deschis, clasic.

Evoluţia este de cele mai multe ori favorabilă cu dispariţia durerii și reluarea stării de bine.

Ai fost diagnosticat cu bursită scapulo-toracică?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!