Bursita subacromială

Bursita subacromială reprezintă o inflamaţie a spaţiului situat între osul acromion şi părţile moi de dedesubt.

Anatomie

Bursa subacromială este o perniţă plină cu lichid aflată sub acromion (reprezintă o prelungire a omoplatului fiind osul pe care se sprijină epoletul). Rolul ei este de a asigura o frecare minimă între muşchii care rotesc, respectiv ridică braţul şi osul acromial de deasupra.

a) Bursa subacromială este o perniță de lichid care scade frecarea dintre tendon și osul acromion. În anumite situații se poate inflama devenind dureroasă

b) Inflamația se traduce prin dureri la nivelul umărului accentuate mai ales la ridicarea brațului în lateral

Patogenie

Bursa poate să se inflameze în urma unor activităţi ale umărului cu braţul deasupra capului (vopsitul tavanului, tăiatul lemnelor, storsul rufelor, spălarea geamurilor etc. sau activităţi sportive ca înotul, tenisul, baschetul, aruncarea de greutăţi etc).
Aceste mişcări produc microtraume repetitive la nivelul tendonului supraspinos, muşchiul de sub bursă care asigură ridicarea braţului deasupra capului.
Procesele repetitive de la nivelul muşchiului produc şi o inflamaţie a bursei învecinate, care se tumefiază şi îşi pierde proprietatea de a asigura alunecarea fină a structurilor de sub ea. Rezultatul constă în apariţia unor grade diferite de durere în repaus sau la încercarea de a ridica braţul.

Simptome

Durere graduală, căreia de multe ori nu i se poate preciza cauza. Se întâmplă ca pacientul să facă efortul fizic descris mai sus fără să acuze nici o simptomatologie, însă durerea apare a doua zi şi se agravează progresiv ducând la scăderea amplitudinii de mişcare a umărului, inclusiv la blocarea sa. Durerea este de asemenea mai intensă noaptea şi se agravează la dormitul pe umărul respectiv.

Diagnostic

O serie de teste sunt indicate pentru a localiza durerea specifică bursitei. O parte din aceste teste sunt utile pentru a identifica şi patologia asociată cum ar fi tendinita de supraspinos sau rupturile de supraspinos. Aceste teste constau în ridicări ale braţului cu sau fără rezistenţă, manevre ce determină compresia bursei inflamate de structurile învecinate. În mod normal aceste mişcări nu sunt dureroase, însă în cazul unei burse inflamate apare durerea.

Radiografia de umăr este extrem de utilă punând în evidenţă prezenţa de ciocuri sub acromion, care pot înţepa bursa şi muşchiul de sub ea în timpul ridicării braţului. De multe ori însă radiografia de umăr este normală, diagnosticul fiind susţinut de istoricul bolnavului şi de testele de mai sus.

Tratament

Tratamentul bursitei subacromiale poate avea mai multe etape sau opțiuni – vezi detalii

Ai fost diagnosticat cu bursită subacromială?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!