Cazuri clinice – Impingement subacromial

Impingement subacromial stâng

Pacienta de 46 de ani ce acuză durere de umăr drept de mai multe luni, apărută în urma unui efort fizic, agravată progresiv și rezistentă la tratament conservator (fizioterapie, kinetoterapie, infiltrații subacromiale cu produși cortizonici).

Limitarea mișcării a devenit din ce în ce mai severă: abducție (ridicarea laterală a brațului) de 90°, anteducție (ridicarea în față a brațului) de 80°. În urma tuturor investigațiilor clinice și paraclinice (radiografie de umăr, RMN de umăr) s-a pus diagnosticul de impingement subacromial.

S-a practicat o artroscopie de umăr prin care s-a realizat decompresia subacromială. La 2 săptămâni postoperator avea restabilită complet funcția umărului.

Înainte de operație
După operație la 2 săptămâni

Te doare umărul sau cotul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!

Impingement subacromial drept și Bursită subacromială dreaptă

Pacienta de 87 de ani care a fost diagnosticată cu impingement subacromial drept și bursită subacromială dreaptă. A urmat tratament conservator (fizioterapie, kinetoterapie, antiinflamatorii oral și injectabil), dar fără rezultat. Funcția umărului era limitată.

Înainte de operație abducția (ridicarea laterală a umărului era în jur de 75° și anteducția (ridicarea anterioară a brațului la fel). Nu putea să doarmă pe umărul drept și avea dureri nocturne și la încercarea de a efectua activități cotidiene (îmbracat, spălat, pieptănat etc.) După intervenția chirurgicală artroscopică funcția umărului s-a îmbunătățit semnificativ.

Înainte de operație
După operație la 2 luni

Tendinopatie de cap lung al mușchiului biceps și Impingement subacromial și Capsulită adezivă (umăr înghețat) secundară

Pacient în vârsta de 47 ani cu acuze dureroase la nivelul umărului drept de aproape un an și cu limitare progresivă a mobilității umărului în ultimele 4 luni, simptomatologie rezistentă la tratamentul conservator. La examenul obiectiv se constată abducție de 75 grade și anteducție de 80 de grade.

A fost necesară mobilizarea umărului sub anestezie generală pentru ruperea aderențelor și redarea mobilității articulare; întrucât tendonul bicepsului era friabil și inflamat a fost necesară tenotomia sa. S-a practicat și o decompresie subacromială (excizia bursei inflamate și acromioplastie).

Pacient preoperator
Pacient la 5 zile postoperator

Impingement subacromial drept

Pacienta în vârstă de 27 ani în observație hematologică pentru siclemie, cu simptomatologie dureroasă, veche, de la vârsta de 13 ani la nivelul umărului drept, care a urmat toata suita de tratament conservator: fizioterapie, kinetoterapie și infiltrații cortizonice.

Înainte de operație abducția nedureroasă era de 120 de grade, iar anteducția de 140 de grade. S-a praticat artroscopic decompresie subacromială (bursectomie și acromioplastie) cu evoluție foarte favorabilă.

Înainte de operație
Postoperator, la 2 săptămâni (la scos firele)
La 3 săptămâni postoperator

Calcificare de supraspinos drept și Impingement subacromial drept

Pacientă de 37 ani, diagnosticată cu calcificare de supraspinos şi impingement subacromial, s-a prezentat la consultul medical cu durere severă a umărului drept fără ameliorare la tratament conservator și cu limitarea importantă a mobilităţii umărului. A fost tratată artroscopic cu rezultate foarte bune.

Înainte de operație
După operaţie

Impingement subacromial stâng cu redoare secundară a umărului

Vă prezentăm o pacientă de 53 ani ce a suprasolicitat umărul prin ridicarea de greutăţi. Acuzele dureroase s-au accentuat progresiv şi nu au cedat la administrarea de corticoid subacromial, fizioterapie și kinetoterapie. Clinic s-a constatat limitarea masivă a funcției umărului. I s-a mobilizat umărul sub anestezie generală şi artroscopic s-a făcut decompresie subacromială.

Rezultatul postoperator

Impingement subacromial umăr stâng

O pacientă în vârstă de 48 de ani a acuzat durere şi impotenţă funcţională timp de mai multe luni, ambele rezistente la medicaţie şi la tratament conservator. Examenul clinic a fost sugestiv pentru diagnosticul de impingement subacromial susţinut fiind și de investigaţiile imagistice ulterioare (radiografie şi RMN). Preoperator pacienta prezenta limitări avansate ale mobilităţii membrului superior.

S-a practicat în scop terapeutic decompresie subacromială prin artroscopie. Evoluţia a fost favorabilă în câteva zile, iar la două săptămâni postoperator funcţia membrului superior era aproape integral restaurată.

Aspect preoperator
La 2 săptămâni postoperator

Impingement subacromial cu degenerescenţă de muşchi supraspinos stâng

O pacientă avea o suferinţă a umărului de aproximativ 8 luni, rezistentă la toate formele de tratament conservator. Examenul cu RMN ridică suspiciunea unei rupturi de muşchi supraspinos cu modificări degenerative intratendinoase, neconfirmată însă operator.

Evoluţia postoperatorie a fost lentă, însă favorabilă, pacienta recuperându-se integral. S-au efectuat şi infiltraţii, iar programul de kinetoterapie a fost urmat extrem de sârguincios.

Aspect RMN preoperator
Aspect preoperator
Aspect postoperator

Impingement subacromial drept și leziune de labrum superior gradul IV

Un pacient de 37 ani, fost sportiv de performanţă, s-a prezentat la controlul medical cu multiple leziuni la nivelul umărului drept. S-a intervenit artroscopic pentru rezolvarea cazului obținându-se o evoluţie spectaculoasă postoperator.

Aspect preoperator
Aspect postoperator

Impingement subacromial drept

O pacientă de 61 ani acuza de mai mult de 6 luni dureri ale umărului, cu impotenţă funcţională secundară, fără rezultate pozitive la tratamentului conservator. S-a practicat artroscopic decompresie subacromială.

Imagine RMN preoperator
Aspect preoperator
Aspect postoperator

Impingement subacromial umăr drept

Pacientă de peste 80 de ani cu suferinţă cronică (mai mulţi ani) evolutivă a umărului drept, cu deficit functional sever şi cu dureri atroce în special noaptea. Toate tratamentele conservatoire au eşuat (medicaţie, infiltraţii, fizioterapie).

Aspect preoperator
Postoperator la 3 săptămâni

Impingement subacromial stâng

Pacientă de aproximativ 47 ani cu impingement subacromial stâng, cu o lungă suferintă la nivelul umărului, rezistentă la tratament conservator. În urma unei afecţiuni, membrul superior stâng este mai scurt decât cel drept. A fost operată artroscopic.

Aspect preoperator
Postoperator

Impingement subacromial drept posttraumatic, cu dezvoltarea unei capsulite adezive secundare

Pacient în vârstă de 76 de ani ce a căzut pe umărul drept, cu suferinţa la acest nivel de mai multe luni, fără ameliorare la tratamentul conservator. S-a prezentat cu limitarea severă amobilităţii articulare. După mobilizarea umărului sub anestezie generală s-a efectuat o intervenţie artroscopică de decompresie subacromială şi tenotomie de biceps.

Aspect preoperator
Postoperator la câteva săptămâni

Impingement subacromial stâng

Pacientă cunoscută cu impingement subacromial de aproximativ un an de zile cu simptomatologie rezistentă la tratamentul conservator. A fost tratată artroscopic efectuându-se decompresie subacromială.

Aspect preoperator
A doua zi postoperator
La 2 săptămâni postoperator

Impingement subacromial stâng

Pacientă cu patologie de umăr stâng de mai multe luni, rezistentă la tratamentul conservator (fizioterapie şi infiltraţii cu produşi corticoizi). A fost operată artroscopic efectuându-se decompresie subacromială (excizia bursei subacromiale şi acromioplastie). Postoperator a urmat un program intens de kinetoterapie.

Aspect preoperator
Aspect postoperator la câteva luni

Impingement subacromial drept

Pacientă diagnosticată cu impingement subacromial drept, cu simptomatologie rezistentă la tratamentul conservator. S-a efectuat artroscopic decompresie subacromială urmată de kinetoterapie.

Aspect preoperator
Aspect postoperator (la nici 24 de ore)
Aspect postoperator la 2 săptămâni

Impingement subacromial drept

Pacientă cu simptomatologie dureroasă de umăr drept, rezistentă la tratamentul conservator. A fost operată artroscopic.

Aspect preoperator
Aspect postoperator (la mai puţin de 24 de ore)

Impingement subacromial

Pacientă de 45 de ani ce acuză de mai mulţi ani durere cu afectarea mobilităţii umărului drept după o operaţie pentru fractură de humerus. În ultimele luni simptomatologia s-a acutizat, iar pe RMN s-a evidenţiat bursită subacromială.

S-a practicat artroscopic evacuarea bursei inflamate.

Aspect preoperator
Aspect postoperator

Impingement subacromial

Pacientă de 30 de ani ani ce s-a internat pentru durere şi limitarea marcată a mobilităţii umărului de 8 luni, rezistente la tratamentul conservator. S-a decis intervenţia chirurgicală artroscopică.

Aspect preoperator
Aspect postoperator

Impingement subacromial

Pacientă cu durere şi impotenţă funcţională umăr drept de mai multe luni, rezistentă la tratamentul conservator. S-a practicat artroscopic decompresie subacromială.

Aspect preoperator
Aspect postoperator (la 24 de ore)