Cazuri clinice – Ruptura de coafă rotatorie

Ruptura parțială de coafă rotatorie umăr drept

Pacienta de 61 de ani care a fost diagnosticată clinic și RMN cu ruptură de supraspinos umăr drept. A urmat tratament conservator (antiinflamatorii, antialgice, fizioterapie, kinetoterapie) aproximativ un an de zile, dar simptomatologia s-a agravat. Înainte de operație avea limitare severă a funcției umărului. Abducție (ridicare laterala a brațului) 80°, anteducție (ridicare în fața a brațului) 75-85°, dar dureroase.
După operație a început kinetoterapia, iar la 4 săptămâni nu a mai avut nevoie de kinetoterapie. Mobilitatea era cvazinormală.

Înainte de operație
 
După operație la 6 săptămâni

Te doare umărul sau cotul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!

Ruptură de coafă rotatorie şi leziune de tendon bicipital al umărului stâng

Un pacient a suferit un traumatism la nivelul umărului stâng după ce a căzut de pe o scară şi s-a prins cu mâna de un obiect. La 8 luni de la traumatism, la examenul clinic s-a constatat că avea o mobilitate redusă a umărului, cu o flexie de până în 70 de grade și o abducţie de 50 de grade. Examenele paraclinice au evidenţiat ruptura parţială de tendon bicipital, ruptură minimă de labrum şi ruptură de coafă rotatorie.

După intervenţia artroscopică evoluţia a fost spectaculos de bună, mai ales pentru că a fost necesară și tenotomia de biceps, pacientul având și o afectare a tendonului lung al bicepsului, după cum se poate observa în poză aspectul de Popeye al braţului.

Aspect preoperator

Aspect de Popeye al braţului în urma tenotomiei de biceps

Aspect la 2 săptămâni postoperator

Ruptură de supraspinos umăr drept

Pacientă de 56 de ani cu rupture de muşchi supraspinos drept. A fost operată artroscopic făcându-se sutura muşchiului supraspinos cu ancore Arthrex.

Aspect preoperator
 
Postoperator la 2 luni

Ruptură de coafă rotatorie umăr drept

Pacient ce a căzut pe umărul drept şi a suferit o ruptură de coafă rotatorie. Impotentă funcţională era marcată nemaiputând ridica braţul. I s-a făcut artroscopic sutura muşchiului rupt. După o imobilizare de câteva săptămâni pentru protecţia suturii şi vindecarea primară a leziuunii a început un program intensiv de kinetoterapie.

Aspect preoperator
Rezultatul funcţional la câteva luni postoperator

Ruptură intratendinoasă posttraumatică de coafă coafă rotatorie umăr drept

Pacient ce a suferit leziuni de coafă rtatorie în urma unei căzături pe umărul drept (obiectivate RMN) cu impotentă funcţională marcată umăr drept.

Aspect preoperator
A doua zi postoperator
La 2 săptămâni când s-au scos firele de sutură

Ruptură intratendinoasă de muşchi supraspinos drept

Pacientă diagnosticată RMN cu ruptură de muşchi supraspinos drept, cu simptomatologie severă permanentă, mai ales nocturnă, rezistentă la tratamentul conservator. A fost operată artroscopic, ocazie cu care s-a evidenţiat doar leziune interstiţială de muşchi supraspinos. S-a efectuat decompresia subacromială, iar postoperator i s-au făcut câteva infiltraţii.

Aspect preoperator
Aspect postoperator la 2 săptămâni

Ruptură de muşchi supraspinos

Pacient de 54 ani cunoscut cu ruptură de muşchi supraspinos obiectivat RMN, cu limitarea severă a mobilităţii articulare. Evoluţia sub tratamentul conservator nu a fost favorabilă, aşa că s-a decis intervenţia chirurgicală. A fost operat artroscopic.

Aspect preoperator
Aspect postoperator

Ruptură de muşchi supraspinos

Pacientă de 56 ani cu ruptură de muşchi supraspinos obiectivat RMN, ce s-a internat pentru tratament de specialitate. S-au practicat artroscopic: tenotomie de biceps, sutură de supraspinos cu o ancoră dublă, imobilizare în orteză de abducţie.

Aspect preoperator
Aspect postoperator la 8 săptămâni

Ruptură de muşchi supraspinos

Pacient de 50 ani cunoscut cu leziuni de muşchi supraspinos interstiţiare, obiectivate RMN. Simptomatologia a fost rezistentă la tratamentul conservator. S-a practicat tratament artroscopic, debridare şi decompresie subacromială.

Aspect postoperator