Fractura de cap radial

Radiusul este un os în forma literei “S” situat pe partea laterală a antebraţului (în dreptul degetului mare când ne uităm la antebraţ cu mâna poziţionată cu palma în sus). Porţiunea proximală (dinspre cot) a acestuia are o formă turtiă şi rotundă ca o pălărie, purtând numele de cap radial. Acesta se articulează atât cu humerusul distal (osul braţului), cât şi cu ulna (celălalt os al antebraţului situat pe partea internă, spre degetul mic). Astfel contribuie la realizarea stabilităţii articulare în articulaţia cotului, dar mai ales este implicat în mişcarea de prono-supinaţie a antebraţului (rotaţia mâinii cu palma în jos, respectiv în sus). În mişcarea de pronaţie radiusul, datorită formei sale de “S”, se suprapune peste ulna, iar în mişcarea supinaţie revine la poziţia sa. Un complex ligamentar contribuie la stabilizarea şi realizarea mişcării controlate a acestuia în articulaţie, iar musculatura înconjurătoare mobilizează efectiv segmentele osoase.

fractura de cap radial

Cum se produce fractura de cap radial?

Fracturile de cap radial se produc cel mai frecvent prin cădere pe mână cu cotul întins. Forţele se transmit de-a lungul lungimii radiusului, iar acesta loveşte cu capul în porţiunea distală a humerusului. Sunt mai multe tipuri de fracturi:


Tipul I – fractură fără deplasare
Tipul II – fractură segmentară cu deplasare (rămâne o porţiune integră a capului radial)
Tipul III – fractură cominutivă (capul radial este distrus complet şi fragmentat)
Tipul IV- fractură de cap radial asociată cu luxaţia posterioară a cotului

Clasificarea Mason a fracturilor de cap radial

Simptomatologia și diagnosticul în fractura de cap radial


Pacientul cu fractura de cap radial simt durere la nivelul cotului pe partea laterală şi au o impotenţă funcţională secundară.

Diagnosticul este pus pe baza istoricului traumatic, a examinării clinice şi a investigaţiilor paraclinice (examenul radiologic şi uneori CT).

radiografie fractura de cap radial

Tratamentul în fractura de cap radial poate fi conservator sau chirurgical și alegerea uneia dintre cele două opțiuni depinde de gravitatea fracturii dată de deformarea capului radial sau deplasarea fragmentelor osoase – vezi detalii

Ai fost diagnosticat cu fractură de cap radial?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!