Fractura de olecran

Olecranul este un os situat la nivelul cotului, imediat sub piele. Este uşor de reperat mai ales atunci când îndoim cotul, practic el fiind cel ce dă formă acestei regiuni. Datorită faptului că nu este protejat de structuri musculare este expus traumatismelor, unele dintre acestea determinând fractura de olecran.

radiografie fractura de olecran

Aspect radiologic al fracturii de olecran

 

Anatomia cotului

Articulaţia umărului este alcătuită din trei oase: capătul distal al humerusului (osul braţului), care la acest nivel are o formă lăţită (paleta humerală) şi porţiunile proximale ale celor două oase ce alcătuiesc antebraţul (cubitusul sau ulna şi radiusul).

Porţiunea proximală a cubitusului este mai voluminoasă şi se articulează cu humerusul realizând o articulaţie ce permite cotului mişcarea de flexie-extensie (îndoit-întins).

Cubitusul are o formă concavă fiind alcătuit din două proeminențe: una posterioară mai mare, care se palpează sub piele (olecranul) şi alta anterioară (procesul coronoid). Radiusul este mai subţire şi se articulează atât cu humerusul, cât şi cu cubitusul, realizând cu fiecare o articulaţie, cea mai importantă articulaţie fiind cea cu osul cubitus, responsabilă de mişcarea de prono-supinaţie (rotaţia antebraţului în jos, respectiv în sus). O serie de structuri ligamentare contribuie la stabilitatea articulară. O serie de muşchi se inseră pe aceste oase asigurând mişcările articulare. Pe olecran se inseră muşchiul triceps, responsabil de extensia cotului.

Anatomia structurilor osoase ale cotului

 

Patogenia și simptomele din fractura de olecran

Fiind atât de expus, olecranul se poate fractura fie printr-o traumă directă, cum este căderea pe cot sau o lovitură aplicată la nivelul cotului, fie printr-un mecanism indirect, cum este căderea pe mână cu cotul blocat în extensie, în acest caz muşchiul triceps smulge olecranul separândul de cubitus.

În cazul unei fracturi de olecran anatomia locală se modifică. Mușchiul triceps trage de olecran sus şi posterior și astfel apare o depresiune la nivelul cotului însoțită de: durere, impotenţă funcţională, echimoză (vânătaie), tumefacţia cotului, cracmente în focarul de fractură, senzaţie de amorţeli la nivelul degetelor.

Diagnosticul în fractura de olecran

Acesta se face pe baza istoricului afecţiunii, a examenului clinic şi a unor radiografii de cot. Uneori în fracturile cu multe fragmente este necesar pentru planificarea preoperatorie să se realizeze o tomografie computerizată (CT) de cot.

Tratament

Tratamentul este conservator în fracturile fără deplasare și chirurgical în celelate tipuri de fracturi – vezi detalii

Ai fost diagnosticat cu fractura de olecran?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!