Infiltraţii cu produşi corticoizi

Multe afecţiuni ale umărului şi cotului sunt rezistente la măsurile primare de tratament: repaus, aplicaţii locale cu gheaţă sau administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene. Un exemplul îl constituie bursitele subacromiale, tendinita bicipitală (la nivelul umărului) sau epicondilitele cotului.

În aceste situaţii se impune ca tratament adjuvant procedurilor de mai sus realizarea unei infiltraţii în zona dureroasă cu un produs corticoid. El are rol antiinflamator, reducând spectaculos durerea la acest nivel. Produşii cei mai frecvent folosiţi sunt Diprophos sau Dexametazona.

Zona de interes se badijonează cu o soluţie aseptică (de obicei Betadină sau Clorhexină), se face o anestezie locală cu Xilină 1-2%, iar apoi se introduce în zona dureroasă corticoidul respectiv.

Manevra produce de obicei un disconfort minimal, dar asigura ameliorarea sau chiar dispariţia spectaculoasă a durerii, cu reluarea mobilităţii membrului superior.

În cazul infiltraţiilor la nivelul cotului pacientul poate acuza prezenţa unei stări de greutate la acel nivel şi chiar o amorţeală în lungul antebraţului, simptome care ar trebui să dispară în căteva ore. Fiind administrată local, doza de corticoid nu va avea efecte sistemice notabile, deci se poate face şi la pacienţii cu diabet.

Este important de reţinut că:

• Numărul de infiltraţii realizate este limitat de obicei la 3 pe an, pe o articulaţie.

• În mod ideal, acestea se fac seriat la 7 zile, 6 săptămâni sau chiar 3 luni, în funcţie de protocol sau de necesitate.

• Abuzul utilizării de produşi cortocoizi va face ca efectele adverse: creşterea glicemiei, precum şi efectele catabolice, de distrugere tisulară, locală sau sistemică, să predomine faţă de efectul terapeutic.

• Dacă după două-trei încercări durerea nu a dispărut sau nu s-a ameliorat semnificativ, se va trece la un alt procedeu, posibil chiar unul chirurgical.

• Produsul corticoid nu realizează vindecarea leziunii, ci doar reducerea inflamaţiei, de aceea este necesară o perioadă de relativ repaus sau de protejare a articulaţiei respective. După dispariţia durerii mulţi sunt tentaţi să-şi reia activitatea fizică la nivelul anterior injuriei şi să producă leziuni şi mai mari, care se vor obiectiva prin reapariţia mai accentuată a durerii.

Administrarea de produşi corticoizi este o metodă foarte accesibilă de tratament putând fiind efectuată la cabinet, cu mobilizarea rapidă a articulaţiei respective, cu reducerea spectacoloasă a durerii, însă cu condiţia urmării unor sfaturi medicale precise

Ai nevoie de o infiltrație cu produși corticoizi?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!