Infiltraţii cu PRP (Platelet-Rich Plasma)

Apărută încă din 1970 şi având aplicaţie iniţial în chirurgia cardiacă, tehnica folosirii de PRP s-a răspândit rapid, fiind folosită în multe arii medicale: chirurgia buco-maxilo-facială, plastică şi musculo-scheletală. Ȋn ortopedie este folosită cu precădere în tratamentul leziunilor musculo-tendinoase şi tratamentul artrozelor.

Ce este PRP-ul? Acronimul provine din limba engleză și înseamnă platelet-rich plasma, adică plasmă îmbogăţiţă cu trombocite.
Sângele este o soluţie alcătuită dintr-o parte lichidă numită plasmă şi o mulţime de celule şi substanţe cu rol în creştere şi dezvoltare, care plutesc în ea. Culoarea roşie este dată de eritrocite (celule care transportă oxigenul în tot organismul), însă pe lângă ele mai sunt şi alte tipuri de celule cum ar fi leucocitele (celule care omoară germenii, împiedicând infecţiile), trombocitele (celulele care determină coagularea sângelui şi care opresc sângerările), celule mezenchimale (celule din care se dezvoltă toate celelalte linii celulare), precum şi o multitudine de factori de creştere.
S-a constatat că trombocitele şi factorii de creştere din sânge au o capacitate proliferativă împortantă, un rol decisiv în repararea ţesuturilor distruse şi sunt prin urmare folosite pentru tratamentul diferitelor leziuni osteo-musculo-scheletale.

Ȋn ce constă tratamentul? Se aspiră într-o seringă sânge venos de la pacient, care apoi se centrifughează un anumit număr de minute, cu o anumită turaţie, pentru a produce separarea eritrocitelor şi/sau a leucocitelor.

Recoltarea eşantionului de sânge venos

Injectarea eşantionului de sange într-o eprubetă sterilă specială

Centrifugarea eşantionului la o turaţie prestabilită

Plasma care rămâne este compusă în special din trombocite şi alţi factori de creştere:

• factorul de creştere plachetar
• factorul de creştere transformator beta
• factorul de creştere fibroblastic
• factorii de creştere insulin-like 1 şi 2
• factorul de creştere vascular-endotelial
• factorul de creştere epidermal
• factorul de creştere keratinocitar
• interleukina 8

Cu o altă seringă se extrage această soluţie concentrată de substanţe activatoare, care apoi se injectează direct sau sub ghidaj echografic în zona de interes: tendoanele coafei rotatorii de la umăr, tendoanele de la nivelul cotului, ale şoldului, genunchiului sau gleznei.

Recoltarea concentratului de trombocite şi factori de creştere

Injectarea produsului în articulaţia de interes

Anumite studii au arătat evoluţia favorabilă şi în tratamentul artrozelor, putându-se efectua astfel de infiltraţii la pacienţii cu: omartroză, coxartroză, gonartroză sau alte localizări artrozice. Eliberarea factorilor mai sus menţionaţi are loc rapid, în câteva minute de la injectare.

Ȋn cazul de faţă s-a injectat la o pacientă la care în prealabil s-a efectuat o artroscopie de genunchi ce a pus în evidenţă o leziune incipientă de cartilaj

Ȋn funcţie de firma care comercializează kitul de seringi şi pune la dispoziţie centrifuga de separare a plasmei, se pot obţine mai multe niveluri de concentraţie a trombocitelor. De ex. : de două ori (2X), de nouă ori (9X) sau mai mult. S-a constatat că soluţia optimă pentru obţinerea efectului terapeutic este de 6-8X, concentraţiile mai mari neaducând beneficii majore. Din acest motiv, pentru produsele care obţin concentraţii mai mici de trombocite, sunt necesare mai multe injecţii pentru a atinge nivelul teoretic terapeutic, pe când la alte produse, este necesară o singură administrare.
De asemenea şi cantitatea de substanţă injectată este adaptată locului unde se administrează aceasta: cantităţi mai mari unde volumul articulaţiei permite aceasta şi cantităţi mai mici unde dimensiunile spaţiunlui de injectat este mai mic.

Agenţia Mondială anti-doping (WADA) a scos de pe lista sa în 2011 această substanţă neexistând dovezi ştiinţifice că s-ar încadra la categoria de substanţe interzise.

Spre dezamăgirea unora, trebuie să se ştie că acest tratament nu este un substituent pentru scăderea în greutate, pentru efectuarea gimnasticii (kinetoterapiei), a schimbării stilului de viaţă sau a altui tip de tratament, inclusiv chirurgical. Este foarte eficient dacă se ţine cont de contextul clinic şi de indicaţiile medicului curant. Supraevaluarea neştiinţifică a acestei terapii va determina cu siguranţă eşecuri terapeutice, ceea ce va aduce deservicii și pacientului și acestei tehnici.

Ai nevoie de o infiltrație cu PRP?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!