Infiltraţii cu soluţii vâscoelastice

În interiorul fiecărei articulaţii există o cantitate de lichid ce conţine un compus numit acid hialuronic. Acesta conferă lichidului articular un grad de vâscozitate cu proprietăţi lubrefiante şi absorbante la şocuri, asigurând protecţia cartilajului articular.

S-a constatat că în artroze, calitatea acestui lichid se modifică (scade vâscozitatea şi elasticitatea) ca urmare a scăderii greutăţii moleculare a acidului hialuronic. De aici a apărut şi idea de a administra compensator, intraarticular, o cantitate corespunzătoare de acid hialuronic, care să refacă proprietăţile lichidului articular.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un polizaharid care are în compoziţia sa două molecule de zahăr, ce se găseşte în structura corpului vitros al ochiului de bovină.

Ce face acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un component prezent și în corpul uman: în spaţiul extracelular, în piele, în corpul vitros al ochiului, în cartilajul articular şi în lichiul sinovial.

El creşte proprietăţiile reologice ale lichiului articular protejând cartilajul articular și acționând ca un fel de “vaselină pentru articulaţii”. Efectele sale se pot sumariza astfel:

• Creşte vâscozitatea lichiului articular
• Creşte capacitatea de absobţie a şocurilor
• Are un efect antiifnlamator local
• Constituie un filtru pentru produşii de catabolism
• Este un mediu metabolic

Soluţiile pe bază de acid hialuronic sunt utilizate de mai bine de 30 de ani şi au fost testate pe milioane de cazuri, dovedindu-şi eficienţa în tratamentul afecţiunilor oftalmologice, dermatologice şi ortopedice.

În ortopedie, indicaţia majoră o constituie artrozele, în special formele incipiente. Administrarea lor raţională, în asociere cu alte proceduri şi măsuri terapeutice, poate ameliora simptomatologia, restabilind confortul pacientului şi putând întârzia momentul punerii unei proteze, uneori chiar şi cu câţiva ani.

În ce constă procedura?

Infiltraţiile cu soluţii vâscoelastice se pot face la cabinetul medical și nu necesită o aparatură specială. Pacientul poate mobiliza articulaţia respectivă şi pleca imediat după realizarea ei. Procedura în sine durează câteva minute. Tratamentul constă în administrarea unei serii de trei infiltraţii, la distanță de o săptămână între proceduri sau o singură infiltraţie, cu doză unică, în funcţie de recomandarea medicului ortoped și de proprietăţile produsului oferit de firma producătoare.

Care sunt indicaţiile administrării de soluţii vâscoelastice?

• artrozele incipiente ale oricărei articulaţii
• tratament adjuvant după artroscopia de: umăr, genunchi, șold, genunchi, cot etc.
• artrozele avansate care nu mai răspund la tratamentul antiinflamator

Când nu se administrează soluţiile vâscoelastice?

• nu se administrează la copii
• la femeile gravide sau care alăptează
• în cazul unei infecţii la nivelul genunchiului sau unei stări febrile
• în cazul unui teren alergic

La pacienții care iau anticoagulante orale, se impun precauții.

Cât de sigură este procedura?

Complicaţiile acestui tip de procedură sunt extrem de mici (1%). Infecţiile se evită prin respectarea normelor de asepsie locală obişnuite şi a contraindicaţiilor mai sus menţionate. Produşii administraţi pot da uneori un mic grad de inflamaţie locală manifestată prin tumefacţie şi uşoară durere la locul injecţiei. Aceste efecte au în general o evoluţie autolimitată (câteva zile).

Infiltraţiile cu acid hialuronic nu sunt toxice şi datorită faptului că administrate direct intraarticular au efect rapid, constituie una din etapele terapeutice ale artrozelor.

Ai nevoie de o infiltrație cu soluție vâscoelastică?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!