Luxaţia inferioară de umăr (în catarg“)

Luxaţia inferioară de umăr reprezintă aproximativ 1% din cazurile de luxaţii de umăr. Ea constă în deplasarea inferioară în raport cu glena a capului humeral.

Luxaţia gleno-humerală inferioară se produce în traumatismele în care membrul superior este în abducţie (este ridicat în lateral). Ca urmare a acestei poziţionări humerusul ia punct de sprijin pe marginea laterală a acromionului forţând ieşirea capului humeral inferior.

Simptomatologie

Pacientul prezintă durere şi o poziţie caracteristică a membrului superior care stă ridicat, de unde şi denumirea de luxaţio erecta sau de “luxaţie în catarg“. Această poziţionare este ireductibilă spontan.
Relieful anatomic normal se modifică cu proeminenţa acromionului (osului lateral al umărului sau al “epoletului “), prezenţa unui şanţ lateral de acromion şi palparea capului humeral in axilă.

Poziţia caracteristică cu brațul ridicat în cazul unei “luxaţii în catarg“

Cum se pune diagnosticul de luxaţia inferioară de umăr?

Se realizează anamneza, examenul clinic şi a cel imagistic. Acesta din urmă constă în efectuarea unei radiografii de umăr în incidenţă de faţă care evidenţiază poziţionarea inferioară a capului humeral, precum şi prezenţa (dacă este cazul), a unei fracturi asociate. Rareori sunt necesare alte investigaţii (alte incidenţe radiologice, CT- în cazul unei fracturi complexe de cap humeral sau de glenă, RMN- pentru aprecierea integrităţii părţilor moi).

Aspectul radiologic al luxaţiei inferioare

Complicaţii ce apar la luxaţia inferioară de umăr

Acest tip de luxaţie este urmat de o rată mai mare de complicaţii, datorită mecanismului său de producere: leziuni nervoase, vasculare, ligamentare şi de tendoane.

Tratamentul în luxaţia inferioară de umăr

Ca în cazul oricărei luxaţii de umăr tratamentul poate fi ortopedic sau chirurgical. El constă în repoziţionarea capului humeral parcurgând drumul invers producerii luxaţiei.

Tratamentul ortopedic presupune, după efectuarea unei anestezii care să abolească durerea şi să realizeze relaxarea articulară, tracţiunea în ax a membrului superior cu dezinclavarea capului humeral de sub glenă, urmată apoi de o mişcare de adducţie (de apropiere prin coborâre a braţului pe lângă corp).

Post reducere se verifică anatomia umărului printr-o radiografie de control şi dacă totul este în regulă se imobilizează umărul 2-3 săptămâni într-o orteză pentru a permite vindecarea părţilor capsulo-ligamentare rupte

Reducerea ortopedică a luxaţiei inferioare

Tratamentul chirurgical se adresează cazurilor care nu răspund la tratamentul ortopedic (cazuri vechi, neglijate) sau celor recidivante.

Ai fost diagnosticat cu luxație inferioară de umăr?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!