Sedentarismul și aparatul locomotor

1204gigi1204 Medical

Dezvoltarea tehnologică a însemnat un progres cert al umanității, nelipsit însă de un cost, ce se dovedește tot mai mare odată cu timpul. Lipsa de mișcare, asociată cu o alimentație necorespunzătoare sunt responsabile de apariția obezității, bolilor vasculare și a afectării aparatului locomotor.

Ca urmare a scăderii solicitării, reflexele musculare se pierd, mușchii se atrofiază, iar densitatea osoasă scade; de asemenea surplusul de greutate acumulat exercită un efect distructiv asupra articulațiilor șoldurilor și a membrului inferior cu apariția artrozelor. Lipsa mișcării face ca secreția lichidului sinovial intraarticular să se diminueze, lubrefierea articulară fiind mult mai deficitară. Sedentarismul se asociază cu posturi vicioase îndelungate, (mai ales în scaun sau fotoliu), ceea ce duce la apariția durerilor de coloană sau de spate.

Ca un corolar al acestor probleme, se asociază apariția diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare și a tulburărilor de somn. Remediul este simplu, dar greu totodată și constă în schimbarea stilului de viață, în regândirea regimului alimentar și reînceperea exercițiilor fizice (minim 30-minute pe zi).

Te doare umărul sau cotul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!