Paralizia de nerv radial

Paralizia constă în abolirea parţială sau totală a conducerii influxului nervos prin nervul radial cu afectarea segmentelor inervate de acesta.

Principalii nervi ai umărului, braţului şi antebraţului

La nivelul gâtului pornesc mai mulţi nervi din împletirea cărora se formează aşa numitul plex brahial, un mănunchi de nervi ce contribuie la inervarea membrului superior. Cel mai voluminos ram al plexului brahial este nervul radial. Acesta trece prin axilă (sub braţ), pe faţa posterioară a humerusului, pe partea laterală a cotului şi antebraţului terminându-se la nivelul degetelor. Este responsabil de inervaţia motorie a muşchilor de pe faţa posterioară a membrului superior, precum şi de inervaţia senzitivă a feţei posterioare a braţului, antebraţului, mâinii şi partial a policelui (degetul mare). El este nervul care asigură extensia cotului, extensia mâinii pe antebraţ, depărtarea degetelor unele de altele (inclusiv mişcarea de ridicare a degetului mare, policele, când facem “auto-stopul”).

Cum poate fi afectat nervul radial?

Nervul poate fi lezat în mai multe moduri:

• în timpul unui traumatism: fractură, luxaţie sau contuzie, respectiv în timpul unei intervenţii chirurgicale.
• prin presiune localizată şi îndelungată la nivelul unui segment: dormitul pe braț, folosirea neadecvată a unor cârje, constricţii severe ale braţului, atelă prea strâns aplicată pe membrul superior etc.
• prin mişcări repetitive cu braţul (sportive sau casnice), ca în cazul folosirii unui ciocan
• în intoxicaţiile cu plumb
• în afecţiunile rinichiului sau în diabetul zaharat (prin inflamaţie, creşterea cantităţii de fluide cu compresiune nervoasă secundară)

Orice nerv poate fi asemănat didactic cu un fir electric: are un miez şi un înveliş. Există trei tipuri de leziuni nervoase, în funcţie de afectarea integrităţii acestor structuri.

1. Neuroapraxia: când structurile nervoase rămân intregi, dar nervul este elongat (întins) sau contuzionat. Evoluţia în acest caz este bună cu revenirea totală a funcţiei.
2. Axonotmesis: când doar învelişul este afectat, miezul rămânând integru. Evoluţia este parţial favorabilă în acest caz
3. Neurotmezis: când şi miezul este afectat (ruptură nervoasă totală). În acest caz refacerea naturală nu mai este posibilă necesitând intervenţie chirurgicală de coasere a nervului

Nervul radial poate fi afectat în funcţie de localizarea traumatismului:

1. La nivelul coloanei cervicale, de obicei este însoţit şi de afectarea celorlalţi nervi ai plexului bracial, ca de exemplula plonjorii în apă de adâncime mică
2. La nivelul axilei, la pacienţii care folosesc cârje de înălţimi neadecvate
3. La nivelul braţului, aşa numita “paralizie de sămbătă seara”, când pacientul care a consumat alcool în exces adoarme cu brațul sprijinit de spătarul unui scaun
4. La nivelul cotului, sindromul de tunel radial
5. La nivelul încheieturii pumnului, în urma purtării unor brăţări sau curele de ceas compresive

Simptomatome în paralizia de nerv radial

Pacientul poate simţi diferite tipuri de dureri: durere pe faţa dorsală a primelor trei degete cu caracter de arsură, senzaţii de funicături, amorţeală sau nu mai poate efectua mişcările de extensie ale antebraţului şi ale pumnului, rezultând aspectul de “ mână în gât de lebădă”.

Mâna “în gât de lebădă”, aspectul clinic caracteristic paraliziilor de nerv radial

Pacientul cu paralizie de nerv radial nu mai poate deschide mâna (depărta degetele) şi nici să ridice policele (să facă “auto-stopul”). De asemenea pierde sensibilitatea de pe faţa dorsală a mâinii, respectiv a antebralui şi a braţului.

Simptomatome în paralizia de nerv radial

Se susţine pe baza istoricului de traumatism, a examanului clinic şi a examenelor paraclinice (analize ale sângelui, tiroidei, ficatului, rinichiului, radiografii, RMN şi mai ales EMG-elecromiogramă, respectiv studii de conducere nervoasă care pot să precizeze sediul leziunii, severitatea afectării nervului sau dacă această leziune survine în contextul unei suferinţe generalizate a nervilor periferici, diabet zaharat etc.).

Uneori este necesară efectuarea unei biopsii nervoase pentru stabilirea cauzei ce a dus la paralizie.

Te doare umărul sau cotul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!