Patologie cot

Consult cot Dr. Gavrila

Cotul este una dintre cele mai delicate, mai sensibile articulaţii pe care le posedăm. Constituită la îmbinarea a trei oase (osul braţului şi două care alcătuiesc antebraţul), această articulaţie ne permite realizarea mişcării de flexie-extensie (ducerea mâinii la gură şi întinderea ei pe lângă corp), precum şi a celei de prono-supinaţie (rotaţia internă-externă a mâinii). În absenţa funcţiei sale ar fi imposibil să ne desfăşurăm o serie de activităţi specifice membrului superior.

O serie de ligamente şi inserţii tendinoase contribuie la stabilitatea şi buna funcţionare a sa. Datorită fineţei structurilor care îl alcătuiesc şi datorită poziţionării sale imediat sub piele este extrem de vulnerabil la diferite traume ducând la: fracturi, luxaţii, inflamaţii etc., oricare dintre acestea putând duce rapid la imobilizarea, la blocarea sa. Pentru mulţi specialişti cotul este o piatră de încercare tocmai datorită modului de reacţie la diferite agresiuni a acestei articulaţii.

O serie de afecţiuni sunt comune şi le întâlnim în viaţa de zi cu zi, fiind rezultatul activităţilor noastre casnice sau sportive, cum sunt cotul tenismenului sau cotul jucătorului de golf, altele sunt consecinţa unor agresiuni de mai mare amploare, cum sunt fracturile ce rezultă în urma unor traumatisme severe.

Ca şi în cazul altor patologii, este necesară adresarea la un medic specialist ortoped cu profil care, după o examinare atentă, va solicita investigaţiile paraclinice imagistice necesare. Tratamentul acoperă toată gama de posibilităţi începând cu banala imobilizare gipsată, respectiv aplicaţia cu gheaţă şi mergând până la intervenţii chirurgicale laborioase, efectuate pe cale clasică sau artroscopică.

Poate nici o altă articulaţie nu necesită o mai mare atenţie postoperator, cum este articulaţia cotului. Recuperarea trebuie să fie susţinută şi foarte competent condusă, deoarece excesele sunt foarte adesea urmate de blocări articulare extrem de greu de tratat. Colaborarea stransă doctor-pacient-kinetoterapeut este condiția atingerii obiectivelor terapeutice.

Te doare cotul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!