Ghid de recuperare pentru articulaţia cotului

Important

Acest ghid se adresează pacienţilor care au suferit o intervenţie chirurgicală artroscopică sau clasică (artroplastie, osteosinteză etc), precum şi pacienţilor cu diferite afecţiuni ale cotului (entorse, contuzii, bursite, tendinite etc.). El conţine o serie de exerciţii cu caracter general şi nu se substituie unei supravegheri de specialitate.

Programul de recuperare se va face la indicaţiile medicului curant şi sub supravegherea unui specialist în kinetoterapie. Fiecare procedură va fi adaptată de la caz la caz. Abia după ce exerciţiile vor fi însuşite corect şi repetate de faţă cu un cadru specilizat vor putea fi efectuate şi acasă.

Pacientul trebuie sa înţeleagă de la început că o intervenţie chirurgicală nu reprezintă decât jumătate din drumul terapeutic pe care trebuie să-l parcurgă pentru a reveni la starea dorită de normalitate. În cazul în care indicaţiile medicului nu sunt urmate şi execuţia este făcută aleatoriu, pacientul riscă să-şi deterioreze starea de funcţionalitate a umărului şi chiar să producă eşecul intervenţiei chirurgicale.

Pregătirea pentru recuperare

Este important să aveţi o ţinută sport sau una cât mai lejeră care să vă permită efectuarea comodă a programului de recuperare. În general programul de recuperare presupune câţiva timpi care se repetă ciclic:

• Încălzirea articulației
• Efectuarea de întinderi musculare
• Efectuarea de exerciţii de tonifiere musculară
• Reluarea exerciţiilor de întindere musculară
• Aplicaţii locale cu gheaţă la final

1. Încălzirea

Reprezintă un timp obligator şi durează 5-10 minute.
Înaintea începerii programului de recuperare se pot aplica pe zona respectivă (în funcţie de situaţie) prosoape încălzite sau perne cu apă caldă. Acestea au rolul de a produce relaxarea musculară necesară şi pregătirea segmentului care trebuie lucrat pentru începerea execițiilor specifice.

2. Întinderile musculare

Se încep după efectuarea încălzirii articulare şi au rolul de a preveni retracţiile ligamentare şi musculare favorizând vindecarea fibrelor potrivit cu lungimea lor normală permiţând astfel o funcţionalitate cât mai bună a cotului.

Întinderile musculare trebuie făcute cu blândeţe şi progresiv până la limita unei dureri suportabile. Un progres mic, dar constant este de preferat unei încercări bruşte de a obţine performanţe mari, rapid, dar cu dureri, care ulterior vor duce la limitarea sau chiar încetarea temporară a recuperării.

Orice durere ieşită din comun sau care se agravează în timpul efectuării programului de recuperare impune oprirea şi reevaluarea sa de către kinetoterapeut sau de un control la medicul curant.

3. Exerciţiile de tonifiere a musculaturii

Acestea se adresează tuturor grupelor musculare care direct sau indirect contribuie la buna mobilitate a cotului. Scopul lor este să refacă cât mai mult din masa şi funcţia muşchilor. Grupele musculare lucrate:

– musculatura flexorilor antebraţului
– musculatura extensorilor antebraţului
– musculatura pronatorilor antebraţului
– musculatura supinatorilor antebrațului
– muşchiul triceps situat pe faţă posterioară a braţului
– muşchii biceps brahial şi brahial (situaţi pe faţă anterioară a braţului)

4. Reluarea exerciţiilor de întindere musculară

Au rolul de a detensiona segmentele lucrate şi a preveni contracturi musculare ce apar după încetarea bruscă a activităţii fizice.

5. Aplicaţii locale cu gheaţă

După efectuarea exerciţiilor fizice, datorită aportului de sânge crescut care irigă masa musculară şi zona periarticulară, apare un edem local ce poate determina, dacă persistă, o retracţie vicioasă antalgică a cotului. Se aplică o pungă cu gheaţă învelită într-un prosop subţire uscat pe grupele musculare şi la nivelul cotului și se ţine acolo timp de 10-15 minute. Asigură un efect antiinflamator şi totodată relaxant.

Exerciţii de întindere a muşchilor ce asigură funcţionalitatea articulaţiei cotului

1. Contracţii izometrice ale bicepşilor

Au ca scop păstrarea sau refacerea tonusului muscular al muşchilor biceps brachial şi brachial de pe faţa anterioară a braţului. Este util şi în cazul imobilizărilor prelungite ale cotului putându-se efectua sub aparatul gipsat sau orteze; îmbunătăţeşte circulaţia limfatică şi reduce edemele care se formează la nivelul cotului.
– Pacientul stă cu cotul poziţionat la diferite grade de flexie (90°, 60°, 45°) cu palma răsucită în sus.
– Mâna sănătoasă este poziţionată la încheietura pumnului afectat. Pacientul încearcă să efectueze o mişcare de îndoire a cotului în timp ce cu mâna sănătoasă se opune acestei mişcări.
– Va simţi o tensiune la nivelul musculaturii bicepşilor de pe faţa anterioară a braţului.
– Se fac 3 seturi a câte 10 repetiţii zilnic.

2. Contracţii izometrice ale muschiului triceps

Are rolul de a conserva şi a reface tonusul muşchiul triceps.

– Pacientul stă cu cotul poziţionat la diferite grade de flexie (90°, 60°, 45°) cu palma răsucită în sus.
– Mâna sănătoasă este poziţionată la încheietura pumnului afectat. Pacientul încearcă să efectueze o mişcare de extensie a cotului în timp ce cu mâna sănătoasă se opune acestei mişcări.
– Va simţi o tensiune la nivelul musculaturii tricepsului de pe faţa posterioară a braţului.
– Se fac 3 seturi a câte 10 repetiţii zilnic.

3. Întinderi ale muşchilor pronatori ai antebraţului

Au ca scop alungirea fibrelor muşchilor pronatori care se prind pe partea internă a cotului pentru a facilita mişcarea de supinație (rotire a mâinii cu palma în sus).

– Pacientul stă pe scaun cu cotul pe lângă corp îndoit la 90°. Cealaltă mâna prinde mâna afectată şi execută o rotaţie externă a acesteia cu palma în sus până la un punct maxim posibil. Se ţine 30 secunde.
– Se fac 3 seturi a câte 5 repetiţii zilnic.

4. Întinderi ale muşchilor supinatori ai antebraţului

Au ca scop alungirea fibrelor muşchilor supinatori care se prind pe partea externă a cotului pentru a facilita mişcarea de pronație (rotire a mâinii cu palma în jos).

– Pacientul stă pe scaun cu cotul pe lângă corp îndoit la 90°. Cealaltă mâna prinde mâna afectată şi execută o rotaţie internă a acesteia cu palma în jos până la un punct maxim posibil. Se ţine 30 secunde.
– Se fac 3 seturi a câte 5 repetiţii zilnic.

5. Întinderi ale muşchilor bicepşi

Au ca scop tensionarea muşchilor feței anterioare a braţului pentru a facilita extensia cotului.

– Pacientul stă în picioare sau pe un scaun cu braţul pe lângă corp. Se poziţionează mâna sănătoasă sub braţul afectat ca să se asigure acestuia un punct de sprijin. Se execută o extensie a cotului prin coborârea antebraţului la punctul maxim posibil. Se menţine poziţia 30 secunde.
– Se fac 5 repetiţii zilnic.

Exerciţii de tonifiere a muşchilor ce asigură funcţionalitatea articulației cotului

1. Exerciţii de prono-supinație

Au rolul de a tonifia musculatura pronatorie şi supinatorie a antebraţului.

– Pacientul stă pe un scaun sau în picioare cu coatele la 90° şi braţele lipite de corp. Din această poziţie execută rotaţii externe ale mâinilor aducând palmele în sus, apoi rotaţii interne aducând palmele în jos.
– Se fac 3 seturi a câte 10 repetiţii zilnic.

2. Flexii ale cotului cu greutate

Tonifică musculatura feței anterioare a braţului şi muşchiul triceps.

– Pacientul stă în picioare cu braţele pe lângă corp având în mână o greuate de 0,5 Kg. Din această poziţie aduce la piept greutatea menținând cotul lipit de trunchi. Se fac 3 seturi a câte 10 repetiţii, de 3 ori pe săptămână.
– Exerciţiul se poate executa la început fără nici o greutate şi apoi se pot creşte progresiv greutăţile cu câte 0,5 Kg până la o greutate totală de 2,5 Kg.

3. Flexii ale cotului cu bandă elastică

Tonifică musculatura feței anterioare a braţului şi muşchiul triceps.

– Pacientul stă în picioare cu braţele pe lângă corp având în mână capătul unei benzi elastice. Celălalt capăt este fixat inferior sub piciorul pacientului.
– Mâna sănătoasă este poziţionată sub braţul afectat pentru a oferi acesteia un punct de sprijin. Din această poziţie se trage la piept de bandă cu mâna afectată menţinând cotul lipit de trunchi.
– Se fac 3 seturi a câte 10 repetiţii, de 3 ori pe săptămână.

4. Extensii ale cotului cu bandă elastică

Tonifică musculatura feței posterioare a braţului (muşchiul triceps).

– Pacientul stă în picioare cu braţele pe lângă corp, coatele îndoite la 90°, având în mâini capetele unei benzi elastice. Celalalte capete sunt fixate anterior şi superior.
– Din această poziţie se trage de bandă în jos, menţinând cotul lipit de trunchi.
– Se fac 3 seturi a câte 10 repetiţii, de 3 ori pe săptămână.

5. Extensii ale cotului cu greutate

Tonifică musculatura tricepsului de pe faţa posterioară a braţului.

– Pacientul se află culcat pe spate ţinând braţul pe lângă corp, cotul îndoit şi o greutate în mână, lângă ureche.
– Din această poziţie ridică greutatea spre zenit cu cotul perfect întins. Coboară uşor şi repetă.
– Se fac 3 seturi a câte 10 repetiţii, de 3 ori pe săptămână.

Te doare cotul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!