Recuperarea ortopedică şi postraumatică



Mulţi pacienţi cred că odată operaţi la umăr sau cot pot să se întoarcă imediat la activitaţile de dinainte de apariţia afecţiunii. Din fericire uneori este aşa, dar în marea majoritate a cazurilor trebuie avută răbdare. Trebuie reţinut că intervenţia chirurgicală este doar jumătate din drumul spre vindecare.

Serviciul de kinetoterapie este o componentă indispensabilă reuşitei nu numai a intervenţiilor de umăr şi cot, dar şi în cazul altor tipuri de operaţii. Având în vedere că este vorba de articulaţii ce presupun o mare mobilitate, este necesară efectuarea de exerciţii fizice specifice sub supravegherea de specialitate a unui kinetoterapeut care să colaboreze cu medicul curant.

Asta înseamnă mers la sală de câteva ori pe săptămână, folosirea de aparate speciale, însuşirea unor exerciţii şi repetarea lor acasă. Înseamnă efort, transpiraţie şi uneori lacrimi când progresele sunt mici, dar fără aceasta componentă, succesul terapeutic nu este posibil.

Recuperarea se poate întinde pe o perioadă variabilă în funcţie de afecţiunea pacientului, tipul de intervenţie suferit, potenţialul muscular preoperator, de gradul de induranţă la durere, de motivaţia fiecăruia. Poate însemna zile, săptămâni sau chiar multe luni, frustrante, perioadă când rezultatele sunt modeste.

Vorbind în calitate de pacient, pentru că am suferit traume la ambii umeri, recuperarea a însemnat întoarcerea la normalitate. Respectarea zilnică a unui program de recuperare riguros ales mi-a permis să-mi recapăt mobilitatea pierdută a umerilor. Este adevărat că a durat circa 12 luni pentru umărul drept şi 18 luni pentru cel stâng, însă a meritat şi nu pot să nu subliniez importanţa recuperării în revenirea funcţiei articulare.