Rolul programului de recuperare în tratamentul afecțiunilor de umăr

Dr. GavrilăRecuperare, Umăr

Așa cum afirmam într-o postare anterioară, nu toate leziunile umărului (și altor segmente) necesită operație. Multe dintre acestea, deși descrise imagistic detaliat, nu au răsunet asupra durerii, respectiv mișcării articulare.

Chiar și în cazul unei intervenții chirurgicale, operația nu este totul, ea reprezentând o parte din drumul parcurs pentru recuperarea funcțională. Chirurgia nu vindecă, ci restabilește prin diferite procedee de reatașare a structurilor rupte, condiții pentru ca organismul să se vindece singur. De exemplu în rupturile de coafă a rotatorilor, porțiunea de tendon ruptă se fixează din nou la patul osos cu ajutorul unor dispozitive numite ancore. Timpul de vindecare, de restabilire a continuității dintre tendon și os durează cam 3 luni și cuprinde mai multe faze, cele mai importante petrecându-se în primele 6 săptămâni. În timpul acestei perioade sunt necesare mișcări active ale segmentelor neoperate (cot, mână), respectiv mobilizarea pasivă a articulației umărului, fără să se pună în pericol sutura realizată. După cele 6 săptămâni, se poate trece la mobilizarea activă, deoarece se consideră că s-a realizat legătura primară dintre tendon și os.

Iată de ce persoanele care se ocupă cu recuperarea postoperatorie trebuie să înțeleagă ce fac, cât poate pacientul duce și cât pot forța articulația respectivă. Un fizioterapeut priceput poate salva o situație operatorie mai puțin reușită, așa cum altul, prin procedee intempestive poate compromite, sau întârzia o intervenție bine realizată. Postoperator apar dureri, contracturi reflexe, tumefacții a zonelor operate, ceea ce face ca mobilitatea să fie redusă. Procedeele de fizioterapie sunt vitale pentru ameliorarea acestor condiții inevitabile postoperatorii, creând posibilitatea unei recuperării cât mai complete.

Din aceste considerente, tratamentul afecțiunilor umărului și cotului (ca și a altor segmente ale aparatului locomotor) este unul lung, ce necesită cooperarea dintre chirurg, fizioterapeut și pacient, colaborare fără de care rezultatele dorite nu vor putea fi atinse.

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!