Tratamentul bursitei subacromiale

Opțiuni de tratament

– repaus (imobilizarea într-o eşarfă a membrului superior de pe partea umărului afectat şi evitarea mişcărilor care provoacă durerea)
– aplicaţii locale cu gheaţă
– antiinflamatoare pe gură sau injectabil în situaţiile grave
– infiltraţii locale, subacromiale, cu preparate cortizonice şi anestezic (de multe ori iau durerea “cu mâna” şi reprezintă totodată teste diagnostice: în bursită durerea dispare sau se diminuează semnificativ). Dacă durerea persistă, atunci înseamnă că sunt prezente şi alte leziuni şi sunt necesare investigaţii suplimentare (cum ar fi RMN de umăr)
– fizioterapia, aceasta presupune o gamă largă de proceduri ce au rolul de a scădea inflamația locală şi a creşte circulaţia la acest nivel în scopul dispariţiei durerii. Adăugând o serie de exerciţii fizice asistate de un specialist în domeniu (kinetoterapeut) se corectează mobilitatea articulară şi se îmbunătăţeşte funcţia umărului.

Majoritatea bursitelor subacromiale răspund la tratamentul conservator (medicamentos). Un rol hotărâtor în această evoluţie o are fizioterapia. Fizioterapeutul este partenerul de nedespărţit al chirurgului ortoped, colaborarea dintre cele două specialităţi contribuind la obţinerea unor rezultate superioare în cazul patologiei de umăr.

În cazul în care durerea se cronicizează şi nu răspunde la tratament este indicată intervenţia chirurgicală. Aceasta se poate face clasic, ceea ce presupune o incizie destul de mare la nivelul umărului, cu dezinserţia muşchiului deltoid pentru a ajunge la bursa subacromială sau artroscopic. De obicei se face pe cale artroscopică, miniinvazivă (pe 2-3 orificii de 0,5 cm se face excizia bursei inflamate, putându-se totodată trata şi alte leziuni asociate)

În cadrul acestei operaţii se practică excizia bursei inflamate şi a unor structuri care pot duce la compresia acesteia, cum ar fi ligamentul coraco-acromial îngroşat, un osteofit subacromial, sau chiar a extremităţii distale a claviculei.

a) Infiltrație subacromială

Tratament bursită subacromială

b) Procedura chirurgicală artroscopică

Complicaţiile postoperatorii sunt minime, deoarece artroscopia este o intervenţie miniinvazivă. Imediat după operaţie umărul este puţin mai tumefiat, datorită serului fiziologic care se foloseşte, însa aceast edem dispare complet în câteva zile .

Recuperarea în bursita subacromială

Efectul benefic se obţine postoperator dacă se urmează un program intensiv de recuperare care să antreneze judicios musculatura şi articulaţiile umărului. Un rol important îl are mobilizarea scapulei, dat fiind importanţa articulaţiei scapulo-toracice în obţinerea amplitudinii maxime de mişcare a membrului superior.

Recuperarea este rapidă în cazul bursitei subacromiale, de obicei în câteva săptămâni. Odată cu dispariţia durerii se reia funcţia completă a umărului.

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!