Tratamentul chirurgical al luxaţiei de umăr

Luxaţia este o urgenţă! O maximă spune că “nu trebuie să apună soarele” din momentul producerii ei şi până la reducere. Reducerea (repoziţionarea capului humeral în articulaţie) se face ortopedic de cele mai multe ori, fiind cu atât mai uşoară cu cât pacientul se prezintă mai repede la medic.

Amânarea nu face decât ca structurile musculo-ligamentare să se retracte, glena să se umple cu ţesut fibros, situaţie în care reducerea ortopedică devine dificilă, dacă nu chiar imposibilă, necesitând o intervenţie chirugicală.

Majoritatea pacienţilor se prezintă în timp util la camera de gardă (în primele ore). După stabilirea diagnosticului se face anestezie locală sau generală şi se face reducerea luxației. Sunt mai multe procedee, toate având drept obiectiv mobilizarea capului humeral şi aşezarea lui în poziţie anatomică. Reducerea se însoţeşte de un zgomot caracteristic datorat revenirii în glenă a capului humeral.

După o radiografie de control (obligatorie!) care să certifice refacerea anatomiei umărului, acesta se imobilizează pentru 2, maximum 3 săptămâni într-o orteză de umăr sau un bandaj Dessault. Scopul acestei imobilizări este de a oferi timpul necesar organismului pentru vindecarea breşei labrale.

După acestă perioadă de timp se începe un program de recuperare pentru restabilirea mobilităţii articulare.

Tratamentul chirurgical

Se aplică în următoarele situaţii:

a) Luxaţiile vechi, netratarea la timp a luxaţiei (prezentarea tardivă, adică după zile sau chiar săptămâni de la producerea ei) sau cazurile recidivante.
Ȋn luxaţia veche se practică o incizie la nivelul umărului, se disecă planurile subtegumentare, se găseşte capul humeral luxat care se aşează în articulaţie fiind stabilizat în lăcaşul său anatomic cu nişte broşe. Acestea care se extrag la aproximativ 3-4 săptămâni de la operaţie.

b) Fracturile luxaţii ale umărului când după reducerea ortopedică mai persistă un fragment osos deplasat ce poate bloca mişcarea articulară.

c) Luxaţiile recidivante
Acestea apar dacă:

– nu se imobilizează postreducere umărul în orteză
– pacientul nu respectă perioada de imobilizare de 2-3 săptămâni
– pacientul suferă un alt traumatism la nivelul aceluiaşi umăr soldat cu luxarea capului humeral

Ruptură de labrum anterior

 

În luxaţiile recidivante, o serie de mişcări aparent banale pot duce la dislocarea umărului cum ar fi: ducerea braţului la ceafă sau întinderea braţului pentru apucarea unui obiect; chiar un strănut poate determina luxarea umărului dacă musculatura umărului este relaxată, iar braţul este întins. De foarte multe ori, evenimentul se petrece noaptea în somn când nu se poate controla mişcarea braţului. Sunt dureroase, enervante şi de cele mai multe ori se pot reduce spontan (pacientul “îşi pune la loc” umărul singur). Problema cu aceste luxaţii recidivante, pe lângă disconfortul creat, este că în timp, netratate, distrug cartilajul articular producând artroza umărului.

Tratamentul este chirugical şi constă în sutura breşei prin care capul humeral iese, în poziţionarea pe faţa anterioară a glenei a unui bloc osos sau sutura mai strânsă a capsulei articulare împreună cu musculatura aferentă. Intervenţia se poate face clasic (deschis) sau artroscopic.
Metoda artroscopică este astazi cea mai utilizată în leziunile de labrum necomplicat (Bankart), cea clasifcă fiind destinată cazurilor de Bankart osos sau când marginea anterioară a glenei este teşită datorită luxaţiilor frecvente. Ȋn ambele situaţii spitalizarea este redusă (o zi).

Repararea artroscopică a labrumului anterior prin sutura acestuia la marginea anterioară a glenei

După intervenţia chirurgicală se va purta o orteză de umăr timp de 6 săptămâni până la vindecarea primară a părţilor moi şi se va urma un protocol de recuperare standardizat.

Prognostic

Este foarte bun la pacienţii la care reducerea luxaţiei se face imediat, sunt imobilizaţi în orteză un timp suficient pentru vindecarea leziunilor şi care urmează protocolul postoperator adecvat.

Întoarcerea la activităţile sportive anterioare nu se poate face mai rapid de 6 luni de la intervenţie.

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!