Tratamentul fracturii de claviculă

Tratamentul claviculei este aproape în totalitate ortopedic.

a) Fracturile fără deplasare se imobilizează într-un sling sau bandaj Dessault 5-6 săptămâni
b) Fracturile cu deplasare, care se reduc (unde fragmentele osoase revin la poziţia anatomică), se imobilizează într-un bandaj în “8” pentru 5-6 săptămâni

Bandajele se urmăresc şi se schimbă săptămânal, de aceea se preferă utilizarea de orteze care se pot retensiona periodic. Ȋn cazul bandajului sau ortezei “în 8” este necesar ca pacientul să stea cu umerii cât mai traşi în posterior (poziţia “ţanţoş”) pentru a alinia fragmentele de fractură. Va dormi cu spatele pe o pernă sau o pătură făcută sul pentru a nu deplasa fragmentele osoase şi a nu produce compresiune la nivelul axilelor ce va determina amorţirea membrelor superioare.
După imobilizare sunt necesare radiografii seriate pentru a monitoriza formarea calusului.

Orteza de umăr de tip sling

Orteza in “8” care are rolul de a tensiona umerii şi astfel de a alinia fractura

În unele situaţii deplasarea este ireductibilă sau apar complicaţii şi atunci este necesară intervenţia chirugicală. Operaţia se poate face în mai multe feluri, cele mai frevente metode fiind osteosinteza cu placă şi şuruburi sau cea cu broşe. Materialul de osteosinteză se scoate de obicei după ce fractura consolidează, pentru că fiind situat superficial, sub piele, poate crea disconfort.

Aspect radiologic dupa osteosinteza cu placă și șuruburi a fracturii de claviculă

Complicaţiile intervenţiei chirurgicale

– neunirea fragmentelor (pseudartroză)
– vindecarea întârziată (întârzierea în consolidare)
– vindecarea cu deformare (calusul vicios)
– infecţia

Recuperare

Indiferent de tratamentul urmat, pacientul va mobiliza cât mai rapid cotul şi pumnul. După consolidarea fracturii, va face exerciţii uşoare de mobilizare progresivă a umărului. Ȋn cazul fracturii operate, dacă montajul este suficient de stabil, mobilizarea umărului poate începe precoce. Majoritatea fracturilor de claviculă se tratează ortopedic cu rezultate foarte bune, pacientul putându-se întoarce la activitatea de dinainte de incident în 2-3 luni.

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!