Tratament în fractura de paleta humerală

În camera de gardă se va pune o atelă de cot pentru a împiedica deplasarea fragmentelor şi împiedicarea apariţiei altor leziuni. Dacă fractura este asociată cu o luxaţie, se va face reducerea ei sub anestezie. Se aplică gheaţă şi se dau antialgice.

Tratamentul conservator în fractura de paleta humerală

Se foloseşte în fracturile fără deplasare şi constă în imobilizarea cotului în atele gispsate sau orteze de cot. Sunt necesare radiografii periodice pentru evaluarea evoluţiei calusului osos. În urma imobilizării poate apăre redoarea (înţepenirea) cotului. Dacă sunt semne de formare a calusului se pot permite mişcări blânde ale articulaţiei cotului pentru a preveni această complicaţie. În cazul în care fragmentele se deplasează, este necesară intervenţia chirurgicală.

Tratamentul chirurgical în fractura de paleta humerală


Se aplică în majoritatea fracturilor de paletă.

El constă în punerea în poziţie anatomică a fragmentelor şi susţinerea lor cu plăci şi şuruburi, broşe, fixator extern etc.

În unele situaţii fractura este atât de cominutivă (fractura are multe fragmente) încât anatomia cotului nu se poate reface şi este necesară punerea unei proteze de cot.

Osteosinteza unei fracturi de paletă humerală folosind două plăci

Complicaţii în fractura de paleta humerală

• Infecţia este una dintre complicaţiile cele mai serioase, ea putând apărea în cazul fracturilor deschise sau după intervenția chirurgicală;
• Lezarea anumitor vase sau nervi (nervii ulnar şi radial trec la nivelul cotului), de fractură sau în cursul intervenţiei chirurgicale;
• Durerea postoperatorie;
• Pseudartroza sau nevindecarea fracturii;
• Redoarea (limitarea mişcării) de cot;
• Osificările heterotopice;
• Artroza cotului.

Recuperarea şi prognosticul în fractura de paleta humerală

După tratarea fracturii de paleta humerală, ca de altfel după orice fractură sau afecţiune a cotului este necesar un program intens de recuperare. Redobândirea mobilităţii articulare este un deziderat care, pentru a fi obţinut, necesită mult efort din partea pacientului, uneori cu rezultate parţial satisfăcătoare. Prognosticul este bun în cazul fracturilor fără deplasare (simple), care sunt operate repede şi la care osteosinteza este fermă permiţând mobilizarea articulară rapidă. În celelalte cazuri este mult mai rezervat dovedind particularităţi de la caz la caz.

Te doare cotul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!