Tratamentul pacienților cu luxație de cot

Luxațiile de cot reprezintă 10-25% din totalitatea injuriilor asupra cotului și se pot trata conservator sau chirurgical în funcție de gravitatea lor. Luxațiile simple sunt acelea în care doar ulna este dislocată din articulație. În cele complexe se asociază și fracturi, cu afectări ligamentare, vasculare și nervoase.

Tratamentul ortopedic în luxația de cot

Luxaţia de cot este o urgenţă. Reducerea ei trebuie să aibă loc cât mai rapid după se s-a produs, la camera de gardă, pentru a se evita apariţia complicaţiilor secundare. Manevra trebuie executată cu blândețe și încet, fiind nevoie de obicei de două persoane.Aceasta se face parcurgând în sens invers etapele producerii ei, fiind necesară o relaxare musculară și o anestezie adecvată.

Procesul de reducere în luxație se realizează prin corecția medială sau laterală, urmată de o tracțiune puternică a antebrațului și poziționarea lui în linie cu articulația cotului.

Odată repoziţionate capetele osoase se face o radiografie de control din două planuri, antero-posterior și lateral pentru a avea certitudinea că reducerea este concentrică. Apoi se imobilizează cotul într-o atelă pentru 2-3 săptămâni pentru a permite structurilor ligamentare să se vindece. Toate acestea trebuie completate ulterior cu un program intens de recuperare a mobilităţii cotului.

Tratamentul chirurgical în luxația de cot

Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor complicate sau
luxaţiilor ireductibile prin manevre ortopedice. Pentru fiecare situaţie există intervenţii specifice. În general recuperarea funcţiei cotului este mult mai dificilă postoperator.

Complicaţiile luxației de cot

Fracturi
Leziuni vasculare sau nervoase
Distrugeri ale cartilajului articular cu apariţia ulterioară a artrozei cotului
Redoarea (înţepenirea sau scăderea mobilităţii cotului)
Durerea
Tumefacţia
Infecţiile (în luxaţii deschise sau postoperator)

Evoluţia şi prognosticul în luxația de cot

În luxaţiile simple şi reduse rapid evoluţia este favorabilă, în cele complicate, prognosticul funcţional este mai rezervat.

Te doare cotul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!