Tratamentul în fractura de cap radial
Tratamentul în fractura de cap radial poate fi conservator sau chirurgical. În fracturile de cap radial fără deplasare o imobilizare a cotului într-o atelă pentru 2 săptămâni este suficientă, după care se începe un program de recuperare ce presupune mobilizarea activă a cotului.
Fracturile care produc deformarea marcată a capului radial (acesta devenind oval) sau cele care modifică conturul jumătăţii interioare (cea care se articulează cu ulna), vor produce limitarea mobilităţii cotului la mişcările de rotaţie a mâinii cu palma în jos, respectiv cu palma în sus, durere şi artroză radioulnară, respectiv radiohumerală. În aceste situaţii tratamentul conservator nu este adecvat.
Indicaţiile chirurgicale ale fracturii de cap radial
Tratamentul invaziv, chirurgical pentru fractura de cap radial este recomandat în următoarele tipuri de fracturi:
• Fractura cu cominuţie mare a capului radial
• Fractura ce implică mai mult de o treime din circumferinţa capului radial, în special cea care interesează articulaţia radiusului cu ulna proximală
• Fractura cu fragmente în interiorul articulaţiei cotului
• Fractura cu o angulaţie mare acapului radial ce împiedică mişcările de rotaţie a mâinii cu palma în sus, respectiv în jos
Trebuie ştiut că pentru activităţile curente, o supinaţie (rotaţie a mâinii cu palma în sus), respectiv pronaţie (rotaţie a mâinii cu palma în jos) de 70 de grade sunt suficiente.
Procedeele chirurgicale utilizate în fractura de cap radial sunt multiple.
1. procedură frecvent utilizată constă în excizia capului radial. Se alege când acesta este atât de fragmentat încât nu mai poate fi reconstituit. Acestă procedură este urmată de mobilizarea progresivă a cotului după o săptămână de la operaţie. În urma acestui procedeu rezultatele sunt mulţumitoare, cu condiţia să nu existe alte leziuni asociate (luxaţii de cot sau alte leziuni ligamentare).
2. fracturile cu fragmente mari se pretează la reducere şi osteosinteză. Se folosesc şuruburi special de dimensiuni mici, adaptate acestui segment. Este importantă refacerea conturului capului radial.
3. altă soluţie constă în înlocuirea capului radial cu o proteză specială asigurându-se astfel stabilitatea articulară necesară. Sunt candidate la acest tip de intervenţie fracturile Mason III asociate cu instabilitate articulară şi Mason IV cu cominuţie mare.
Osteosinteza capului radial cu şuruburi
Artroplastia capului radial cu o proteză
Te doare cotul?
Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament
Programează-te acum!