Tratamentul ortopedic al luxației acute de umăr

Umărul este o articulație extrem de delicată, fiind totodată cea mai mobilă din corpul uman. Această mobilitatea crescută face ca articulația umărului să fie expusă la diferite traumatisme ce pot duce la distrugeri tisulare. Una dintre aceste patologii este luxaţia acută de umăr, ce constă în ieşirea capetelor osoase din articulaţia umărului. Tratamentul ortopedic al luxației acute de umăr este o metodă conservatoare.

Este ştiut că această articulaţie este alcătuită dintr-un capăt sferic al braţului (capul humeral) şi o scobitură a scapulei numita glenă. Scobitura cu care se articulează capul humeral este mai mică în diametru ca acesta, ceea ce asigură umărului mobilitatea caracteristică. Pentru a creşte stabilitatea articulară, în jurul glenei există o ramă cartilaginoasă numită labrum. Aceasta este întărită de ligamente şi se continuă cu capsula articulară ce înveleşte ca un manşon articulaţia.

În timpul luxaţiei, de foarte multe ori, aceasta ramă se rupe (uneori chiar cu o bucaţică din marginea glenei), permiţând capului humeral să iasă din articulaţie. În unele cazuri, luxaţia se poate asocia şi cu fractura capului humeral.

Diagnosticul se pune foarte simplu cu ajutorul unor radiografii de umăr. Rareori, în cazul fracturilor asociate, este necesară o investigație cu RMN sau un CT de umăr.

Luxaţia presupune ieşirea capetelor osoase din articulaţie

Tratamentul ortopedic al luxației acute de umăr

Se face reducerea luxaţiei, adică repunerea în articulaţie a capului humeral cât mai rapid cu putinţă. În cazul în care se întârzie acest lucru pot apărea contracturi musculare ce o fac tot mai dificil sau chiar imposibil de efectuat.

Reducerea luxaţiei acute de umăr se realizează prin diferite procedee sub anestezie, după care se face o verificare a anatomiei umărului prin efectuarea unei radiografii de control.

Postreducere, umărul se imobilizează într-un bandaj special sau într-o orteză de umăr pentru 2-3 săptămâni, timp necesar vindecării leziunii de labrum.

Reducerea unei luxaţii presupune indiferent de metodă, parcurgerea drumului invers producerii ei

Nerespectarea acestei indicaţii blochează vindecarea breşei labrale şi constituie una din cauzele pentru care umărul se reluxează.

După această perioadă se începe recuperarea.

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!