Când se operează luxațiile de umăr

Dr. Gavrilă Umăr

Luxația umărului apare în urma unui traumatism suficient de puternic încât să rupă structurile capsulo-ligamentare ce asigură stabilitatea articulară. În această situație integritatea osoasă este păstrată, dar capetele articulare ies din locașul lor. De obicei durerea și impotența funcțională asociate, sunt atât de severe încât pacientul se prezintă de urgență la camera de gardă unde se face reducerea luxației (de cele mai multe ori ortopedică).

Sunt și situații (ex. bătrâni singuri) în care pacientul tolerează deficiența, ajungând la o unitate spitalicească mult timp după traumatism ( o lună, sau mai multe). În această situație reducerea ortopedică este imposibilă, deoarece capătul osos ieșit din articulație s-a fixat într-o poziție vicioasă, prin retracția țesuturilor moi înconjurătoare și umplerea cavității articulare cu țesut fibros. Se optează astfel pentru reducerea sângerândă prin operație.

După prima luxație, pacientul va fi imobilizat pentru 2-3 săptămâni într-o orteză, sau un bandaj special pentru a permite vindecarea breșei prin care s-a produs ieșirea osoasă și va evita câteva luni activitățile sportive ce solicită articulația umărului.

La sportivii de performanță, mai ales cei implicați în activități repetitive cu brațul deasupra capului, se recomandă operația, chiar dacă este primul incident de acest fel. De asemenea, dacă luxația se repetă (chiar numai de două ori), este semn că leziunea părților moi nu s-a vindecat și operația se impune pentru stabilizarea articulației, în caz contrar evenimentul repetându-se tot mai frecvent și la activități banale (cum ar fi întinsul în lateral al brațului pentru a lua un obiect de pe noptieră, sau la mișcarea de pus mâinile sub cap).

După operație, se recomandă o perioadă de 4-6 săptămâni de protecție a umărului, urmată de recuperare susținută de specialitate în vederea redobândirii mobilității articulare normale. Uneori este posibilă o limitare reziduală a mobilității articulare. Activitățile sportive ce implică folosirea umărului se încep la 6 luni postoperator.

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!