Ce este labrumul articular?

Dr. Gavrilă Umăr

Articulația umărului este cea mai mobilă articulație a corpului. Această mobilitate, necesară activităților profesionale și sportive specifice rasei umane, este posibilă datorită unei asimetrii inteligent programate între oasele ce alcătuiesc articulația umărului. În mod schematic această articulație este alcătuită dintr-o scobitură în omoplat numită cavitate glenoidială și capul rotund al humerusului.

Mobilitatea crescută a umărului se datorează asimetriei dintre diametrele cavității glenoidiene și a capului humeral, acesta din urmă fiind mai mare. Să ne imaginăm o bilă ce stă pe o ceașcă mai mică în diametru. Pentru a crește stabilitatea articulară, pe marginea glenei există o ramă circulară cartilaginoasă ce se numește labrum articular. Ea cuprinde ca un manșon capul humeral și se continuă cu capsula articulară. Acest labrum se poate rupe în traumatisme fie prin dezlipire de marginea osoasă, fie cu un fragment de os atașat de el, prin breșa creată, capul humeral putând ieși, așa cum se întâmplă în luxații. Ca și modalitate de tratament, acesta se coase la marginea glenei cu ajutorul unor dispozitive speciale numite ancore.

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!