Ecografia și importanța ei în examinarea umărului

Dr. Gavrilă Umăr

Neîndoielnic că examenul clinic este și va rămâne un principiu de bază în examinarea umărului. El ne permite orientarea către o anumită patologie și poate asambla într-un întreg toate informațiile obținute prin celelalte examinări paraclinice. Între acestea, se numără și ecografia de umăr.

Dacă ochiul observă modificările de relief anatomic și de funcție ale umărului, ecografia (ca și alte investigații cum sunt radiografia și RMN-ul), permit observarea structurii tisulare interioare. Principiul ecografului este identic cu cel al sonarului cu care în al Doilea Război Mondial navele aliate identificau submarinele germane. Un dispozitiv (o sondă), pe care medicul îl ține în mână și cu care se plimbă pe umărul de examinat, conține un cristal care emite ultrasunete ce întâlnesc structurile musculare și sunt reflectate în mod diferențial în funcție de consistența acestora. Undele reflectate sunt apoi captate și transformate într-o scară de tonuri alb-negru pe un monitor. Aceste ultrasunete sunt inofensive făcând din această investigație una foarte sigură și ușor de efectuat la pacienți de orice vârstă, sex sau stare biologică (inclusiv la copii și gravide).

Ecografia permite vizualizarea foarte exactă pe secțiuni a țesuturilor umărului (mușchii coafei rotatorilor) însă nu poate oferi o imagine de ansamblu a umărului așa cum face RMN-ul. De asemenea nu poate vizualiza la fel de bine spațiul intraarticular. În schimb este mult mai ieftină, mai rapid de efectuat (nu necesită un timp de așteptare la fel de îndelungat) ca RMN-ul și poate fi efectuată la pacienții ce suferă de claustrofobie.

Ecografia permite nu doar identificarea unor leziuni (cum ar fi calcificările de coafă rotatorie), ci și evacuarea acestora cu ajutorul unui ac (din păcate nu poate curăța spațiul subacromial înconjurător de bursa inflamată). De asemenea, tot ecoghidat se pot biopsia unele tumori, evacua absece sau alte colecții lichidiene și se poate injecta intraarticular o substanță sau extrage lichid intraarticular.

Având în vedere noninvazivitatea și accesibilitatea ei, această metodă devine tot mai des folosită ca procedură de diagnostic în cabinet.

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!