Evoluția postoperatorie a leziunilor de coafă a rotatorilor

Dr. GavrilăUmăr

Tratate la timp, rupturile de coafă a rotatorilor evoluează în majoritatea cazurilor favorabil. Fie deschis, fie artroscopic, capetele rupte ale tendoanelor se reatașează la suprafața osoasă și se fixează cu ajutorul unor ancore (niște șurubele mici metalice, din material plastic, sau textil, ce au încorporate fire cu care se prind tendoanele).

Nu întotdeauna este suficient țesut pentru a acoperi capul humeral, dar cu cât această acoperire este mai bună, cu atât și rezultatele sunt mai bune. Rata de succes, statistic, este de 85-90%, în 10% din cazuri nu se observă vreo îmbunătățire și în 1% din cazuri durerea poate fi mai mare (mai ales în cazurile cu rupturi vechi, cu infiltrație grăsoasă și retracție tendonieră, când suturile nu țin și se rup).

Postoperator, pentru a nu solicita excesiv sutura, pacientul va purta pe toată perioada zilei și nopții, timp de 6 săptămâni o orteză special concepută pentru această patologie. Pentru a preveni redoarea (înțepenirea) cotului și a permite o recuperare cât mai rapidă, de câteva  ori pe zi, se va scoate cu prudență această orteză și se vor mobiliza activ cotul și pumnul, iar pasiv umărul în măsura în care durerea o permite.

După 6 săptămâni se consideră că tendoanele s-au vindecat suficient încât să permită începerea mișcărilor active. Se renunță la orteză și se demarează programul de recuperare specific. Treptat pacientul recâștigă din amplitudine și din forță (la pacienții mai tineri, cu structură tendonieră de calitate și cu rupturi ce permit reacoperirea capului humeral, recuperarea forței este cvazitotală). Recuperarea este de lungă durată (se poate extinde luni de zile), însă ameliorarea simptomatologiei și redobândirea posibilității de a folosi umărul fac să merite tot efortul.

ImageImageImageImageImageImage

Te doare umărul?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea diagnosticării și începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!