Pregătirea pentru o operaţie la umăr

Dr. Gavrilă Umăr

Odată stabilită indicaţia şi luată decizia pentru o intervenţie chirurgicală la umăr, este necesară urmărirea unor etape preliminarii operaţiei, care să ajute pacientul în perioada postoperatorie.

Este recomandat ca intervenţia chirurgicală să nu se facă înaintea unui concediu sau a unei plecări planificate din localitate. Se poate întâmpla să apară complicaţii care să dea peste cap programul prestabilit. Dacă pacienţii trebuie să lipsească de la serviciu un timp mai îndelungat este bine să-şi anunţe superiorii că vor fi în concediu sau, dacă este posibil, să îşi organizeze activitatea astfel încât să lucreze la domiciliu, cum este cazul celor care lucrează la computer. Muncile care presupun efort fizic, precum cele efectuate pe şantier cu ridicare de obiecte, sunt interzise.

De multe ori pacienţii au patologii asociate, aşa că este necesar consultul medicilor curanţi în disciplinele respective şi adaptată medicaţia pe care pacienţii o iau în vederea intervenţiei chirurgicale. Este utilă întreruperea medicaţiei antiinflamatorii şi trecerea de pe anticoagulantele orale pe cele injectabile (în dozele necesare cu câteva zile înainte, pentru a evita sângerările excesive).

Înaintea efectuării operației, se va face un set de analize care să evalueze funcțiile principalelor organe ale corpului: analize ale sângelui, ale inimii, ficatului, rinichiului etc. și se va efectua un consult de către medicul anestezist. Acesta poate să indice, dacă este cazul, efectuarea unor investigații suplimentare (cum ar fi, de exemplu, o ecografie de cord) dacă situația o impune.

Anticipând o intervenţie la umăr, pacientul trebuie să ia în calcul că este posibil ca în următoarele zile sau săptămâni (cum este în cazul fracturilor sau a unei proteze de umăr), să nu poată ridica umărul din cauza disconfortului produs de inciziile tisulare, aşa că trebuie să-şi organizeze camera astfel încât să poată avea la îndemână obiectele de strictă necesitate. Medicamentele, pieptănul, cănile, farfuriile etc. trebuie puse pe o noptieră sau în sertarele de jos ale mobilierului, de unde pot fi luate cu uşurinţă.

De asemenea, mobilierul trebuie astfel organizat, încât să nu favorizeze accidentele casnice (alunecări pe gresie la baie sau în bucătărie, împiedicări de preşuri, loviri accidentale de dulapuri etc.). Uşile trebuie să se deschidă cu uşurinţă sau să rămână deschise. Uneori este necesară asistenţa unei persoane care să faciliteze efectuarea gesturilor obişnuite ca îmbrăcatul, dezbrăcatul, respectiv ridicatul şi aşezatul pe scaun.

Deoarece după operaţie, de multe ori, pacientul va fi imobilizat temporar într-o orteză este necesar să se îmbrace cu o cămaşă care să fie uşor de pus sau de scos (de preferinţă cu capse). Până nu se scot firele de sutură nu va uda plaga operatorie, altfel existând riscul ca aceasta să se infecteze. Igiena locală se va face evitând zona operată.

Toate aceste măsuri simple pot ajuta pacientul să se descurce mai bine postoperator evitând o serie de complicaţii care pot apărea în necunoştinţă de cauză.