Umărul îngheţat sau capsulita adezivă

Reprezintă o patologie a umărului în care capsula articulară (manşonul ce înconjoară articulaţia umărului) este îngroşat, retractat, ducând la imobilizarea, înţepenirea secundară a articulaţiei.

Patogenie

Nu se cunosc cauzele apariţiei acestei afecţiuni. În mod normal manşonul care înveleşte articulaţia umărului are o anumită supleţe şi grosime fiind responsabil de producerea unei cantităţi de lichid ce asigură nutriţia şi lubrefierea capetelor osoase articulare.

În capsulita adezivă se produce o inflamaţie a acestei capsule cu îngroşarea şi contractarea ei, urmată de scăderea cantităţii de lichid produse, ce duce la diminuarea progresivă a mobilităţii componentelor ce alcătuiesc articulaţia umărului.
Pacientul are umărul “înţepenit” neputând efectua practic nici o mişcare din acestă cauză şi acuză o durere permanentă care se accentuează la încercările de mobilizare mai agresivă a articulaţiei.

În apariţia acestei patologii sunt incriminate: diabetul zaharat, accidentele vasculare, afecţiunile cardiace, boli ale plămânului, afecţiuni tiroidiene sau boli ale ţesutului conjunctiv. Se pare că mici traume la nivelul umărului, cu imobilizare secundară, ar determina un răspuns autoimun (producerea de anticorpi împotriva propriului organism) responsabil de inflamaţia capsulară şi de consecinţele deformării acesteia. Vârsta de apariţie este cuprinsă între 40 şi 60 de ani, fiind mai frecventă la femei.

a) aspect normal al umărului
b) retracţia capsulară

Umărul înghețat - aspect clinic

Aspect clinic al pacientului cu umăr înghețat: rigiditatea umărului cu imposibilitatea pasivă de a ridica brațul deasupra capului

Simptomatologie

S-au descris două categorii de capsulită adezivă:

a) Capsulita adezivă primară

Faza I – faza dureroasă
Este caracterizată prin apariţia unor dureri difuze, ce se întind pe perioade lungi (săptămâni, luni şi chiar ani). Durerea este mai accentuată noaptea şi determină pacientul să limiteze progresiv mişcarea umărului.
Faza II – faza de imobilitate, de blocaj
Este caracterizată de limitarea marcată a mişcării (durează între 4-12 luni), determinând dificultăţi în desfășurarea activităților zilnice. O durere constantă care este prezentă noaptea, fiind exacerbată de încercarea de a depăși limitele impuse de imobilitatea umărului.
Faza III – faza de rezoluţie
Pe parcursul a săptămâni sau luni, mobilitatea umărului devine mai amplă, iar durerea se ameliorează, pacienţii revin la normal sau aproape de normal.

Capsulita adezivă determină limitarea mişcărilor necesare activităţilor curente.

 
b) Capsulita adezivă secundară

Ȋn cazul acestei entități se poate preciza un factor declanşator cum ar fi o suprasolicitare a umărului sau un traumatism. Cronicitatea celor trei faze nu mai este respectată ca în cazul precedent.

Diagnostic

Se pune pe examinarea bolnavului ce vine la medic cu limitarea marcată a mişcării, după mai multe luni de suferinţă. Durerea este localizată la umăr cu iradiere în membrul superior.
Radiografia de umăr este de cele mai multe ori normală.

Ca investigaţii suplimentare se cer:
– RMN de umăr,
– artroRMN (evidenţiază scăderea cantităţii de lichid articular)
– ecografia de umăr

Tratament

Umărul înghețat poate beneficia de tratament conservator sau chirurgical. La marea majoritate a pacienților se începe cu medicație specifică, kineto-terapie și infiltrații locale cu corticoizi. Această variantă poate dura chiar și 2-3 ani și în cazul în care eșuează trebuie inițiat tratamentul chirurgical – vezi detalii

Recuperarea

După tratamentul chirugical este necesară kinetoterapia pentru a menţine mobilitatea câştigată prin intervenţie şi pentru a preveni reinstalarea umărului îngheţat.

Ai fost diagnosticat cu umărul înghețat?

Te poți programa pentru o consultație de specialitate în vederea începerii programului tău personalizat de tratament

Programează-te acum!